top of page

za 10 aug

|

Gent

Jaarlijkse eucharistieviering voor overleden buurtbewoners

Eucharistieviering in de kerk van Sint-Stefanus, een preek in het Gents door pater Etienne Herrebaut en Paul De Maeyer op het het unieke Forrest orgel.

Tijd en locatie

10 aug 2024, 18:00 – 19:00

Gent, Sint-Margrietstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

De jaarlijkse eucharistieviering in de kerk van Sint-Stefanus wordt op zaterdag 10 augustus gecelebreerd door parochiepastoor en vriend van het Patershol, pater Etienne Herrebaut OSA. Ze zal feestelijk opgeluisterd worden door Meester Paul De Mayer op het unieke Forrest orgel.

Het ‘nieuwe orgel’ in de kerk van de paters Augustijnen dateert uit 1873. Het werd gebouwd door Jean Philippe Forrest uit Roeselare, die het métier geleerd had in het atelier van de befaamde orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll te Parijs. Het is Forrests enige instrument met drie klavieren, én een uniek bewijs van zijn vakmanschap en muzikaliteit. Het werd in 2003 op advies van orgeladviseur en titularis-organist van de Sint-Stefanuskerk Paul De Maeyer grondig gerestaureerd en op 1 juni 2003 feestelijk door hem ingespeeld

Paul De Maeyer (Halle 1964) studeerde orgel aan het Lemmensinstituut te Leuven en het conservatorium van Utrecht. Hij is een veelgevraagd concertorganist op internationale festivals in Europa en de USA, met een repertoire van zowel historische als nieuwe orgelliteratuur, improvisatie, eigen composities… Als professor orgel, pianobegeleiding en improvisatie is hij actief aan het conservatorium en academie De Kunstberg te Gent. Onder zijn impuls als orgeladviseur kwamen er naast dat in de Sint-Stefanuskerk ook prachtige orgels in de Sint-Niklaaskerk, Sint-Michielskerk, Sint-Jacobskerk…en momenteel werkt hij samen met “de Vrienden van de Sint-Niklaaskerk” en de stad Gent aan de revalorisatie van het beroemde Cavaillé-Coll olgel aldaar.

Programma

Intrada: Feestmars over het strijdlied van Jef Tinel (1885-1972, gewezen organist van de Sint Stefanuskerk) “Wij zijn bereid” (improvisatie)

Interludium ts. de 2 lezingen: Super Flumina Babylonis, polyfonie van Nikolaas Gombert (ca.1495 - ca.1560) die werkte aan de hofkapel van Keizer Karel, eerst in Gent en daarna in Madrid, waar Paul De Maeyer dit werk dit jaar speelde op het Cavaillé Coll orgel.

Offerande: Symfonische fantasie over “Klokke Roeland”

Communie: 1.“Het hagelde en sneeuwde” van Jacob Obrecht (° Gent 1457)

2. Orgelfantasie over Het Vliegerke van Walter De Buck (1934 - 2014)

Na de communie: Improvisatie over “Freude schöner Götterfunken” (Europees volkslied) van Ludwig Van Beethoven (1770-1827)

Bij het buiten gaan: Sortie en Mibémol majeur (Louis-James-Alfred Léfébure-Wély) (Paris 1770-1827)

Deel dit evenement

bottom of page